Yeni Üyelik
2.
Bölüm

2. Allahsız Robot

@amatoriceyazar

Bölüm 2:

"Allahsız Robot"

-

"Ey gidi Ateist robotlar, Allah vardır." Eröl Musakka, boş beleş bir çabayla robotlarına Allah'ın var olduğunu kanıtlamaya çalışıyordu. Mevzu buralara kadar nasıl geldi diye bakacak olursak, AX46 robotunun ekmeği ezince Eröl Musakka'nın, tövbe çek demesiyle başladı. Sonra AX46 robotu "Bizim inancımız yoktur," dedi. Kafasına balyoz darbesi yemiş kadar sarsılan Eröl Musakka, robot tasarımına neden "La İlahe İllallah" ibaresini eklemediğini düşünüp kafayı yiyordu.

AX46 "Bizler duyguları ve inançları olmayan, yazılım üzerine geliştirilen mekanik varlıklarız ve bizim için Tanrı anlayışı düşünülemez."

Eröl Musakka, şiddetle Papirüs'e bağırdı. "Yaz Papirüs, bu koduğumun robotlarını imana getireceğim." Papirüs, bıkkın bir ifadeyle Eröl Musakka'ya cevap verdi. "Allah dilemedikçe robotlar dahi imana gelemez, efendim."

Eröl Musakka, içinde ki hiddeti bu kez de Papirüs'e bosaltti. "Yazı işlerini bırak, kolonime İmam ol Papirüs! Madem bu kadar bilgilisin, geçen Cuma namazında neden yoktun, ha?" Papirüs, elindeki kalemi kenara bıraktı. "Cuma vakti bana iş verdiniz çünkü." Eröl Musakka, ayaklarının epey altında kalan bulutlara son bir kez daha bakıp Papirüs'ün dibine kadar geldi. "Her şeyi biliyorsun ya deseydin bana Cuma'ya gideceğim diye."

"Bundan sonra derim efendim."

Eröl Musakka, Papirüs'e burun kicirip bu kez de robotun ağzına kadar girdi. "Söyle bakalım, tüm bu evren nasıl oluştu?"

Robot, sabit, yanan gözlerini duvara dikmiş dururken cevap verdi. "Evrenin oluşumu, yaklaşık 13.8 milyar yıl önce meydana gelen Büyük Patlama ile başlar. Bu olayda, evren aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan genişlemeye başladı. Zamanla sıcaklık azaldı ve temel parçacıklar, atomlar, yıldızlar ve galaksiler oluştu. Evren o zamandan beri genişlemeye devam ediyor ve bugünkü halini aldı." Eröl Musakka, robota da burun kıvırdı. "Büyük Patlama'yı meydana getiren olgular nasıl bir araya geldi?"

"Büyük Patlama'yı meydana getiren olguların nasıl bir araya geldiği, halen tam olarak anlaşılamayan bir sorudur. Bilim insanları, Büyük Patlama'dan önce evrenin son derece yoğun ve sıcak bir tekillik (sonsuz yoğunluk noktası) halinde olduğunu varsayarlar, ancak bu tekilliğin nasıl oluştuğu veya neyin Büyük Patlama'yı başlattığı belirsizdir. Kuantum fiziği ve genel görelilik gibi mevcut fizik yasaları, bu tekilliği açıklamakta yetersiz kalır. Bazı teoriler, evrenin başlangıcını kuantum dalgalanmaları veya bir önceki evrenin çöküşüyle ilişkilendirir, ancak kesin bir yanıt henüz bulunamamıştır."

Eröl Musakka, robotun bu cevabından sonra zafer sırıtışını takındı. "O halde tüm bunların sonucunda aşkın bir varlık vardır diyebilir miyiz?"

"Bu soruya yanıt, bilimsel ve felsefi bakış açılarına göre farklılık gösterebilir. Bilimsel açıdan, Büyük Patlama ve evrenin oluşumu doğal süreçlerle açıklanmaya çalışılır; bu süreçlerin bir aşkın varlıkla bağlantılı olup olmadığı, bilimsel yöntemlerle kanıtlanamaz. Ancak felsefi ve teolojik yaklaşımlar, evrenin başlangıcının bir yaratıcı veya aşkın bir varlığa işaret edebileceğini savunur. Örneğin, teistler evrenin düzeni ve başlangıcını Tanrı’nın bir yaratıcı eylemi olarak yorumlayabilirken, ateist veya agnostik görüşler bu tür bir varlığı zorunlu görmezler. Sonuç olarak, bu soru daha çok inanç, metafizik ve kişisel dünya görüşlerine dayanır."

Eröl Musakka, aldığı yanıttan memnun olmayarak robotun yanından ayrılarak koltuğa geçti. "Sonuç bulamayınca bağla tabi olmayacak yerlere."

"Papirüs, not al, robotların dini Islam olarak değiştirilecek."

Papirüs, saatlerdir süren bu manasız din atışmasına bir anlam aramaktan çoktan vazgeçmişti. Bu yüzden Eröl Musakka'nın dediklerini aynen yazdı.

**

Eröl Musakka, deneme robotu olarak seçtiği AX46 robotuna eğreti bir gülümsemeyle bakıyordu.

"Yeni yazılımını yüklemeye hazır mısın?" AX46, olumlu anlamda başını salladı.

Eröl Musakka, heyecanlı bir şekilde yeni yazılımı robota yüklemeye çalışıyordu. Kemikleşen yazılım için fazla bir efor harcamasına gerek kalmadı. Robotun yeni yazılımı yüklenirken yeniden de başlatıldı.

Beş dakika kadar sonra güncel haliyle gözlerini açan robota ilk sorusunu sordu Eröl Musakka, "Rabbin kim?"

"Allah."

Eröl Musakka, kahkahalarla gülerken robot, araya girdi. "Efendim, ezanin okunmasına yirmi dakika var. Abdest alıp, camiye gitmeliyiz. Yalnız, ben teyemmüm alacağım. Su, beni bozar."

 

 

Loading...
0%