Yeni Üyelik
1.
Bölüm

1. Bölüm

@emrullahvarol

Doğal seleksiyonun parmağı


                           Eşitsizliğin kökeni


Günümüzde coğrafyalara, ülkelere, ve çeşitli etnik kökenlere sahip toplumlara baktığımızda her nekadar çok eskiden kaldırıldığını düşündüğümüz sosyal sınıflandırma bugün eşitsizlik adı altında etkisini hala sürdürmektedir.


Örnek verecek olursak eski romadaki toplumsal eşitsizliği belli başlı farklılık ve eşitsizliklere bağlayabiliriz.bunların en başında tabiiki gelir eşitsizliği gelir. Bugün her nekadar ülkelerde toplumun kendi içinde gelir, sağlık, eğitim,gündelik, sosyal alanda sınıflandırma yapmasa da bu küresel olarak ülke ve coğrafyalar arasında rahatlıkla gözlemlenebilmektedir. Tabi bunda milliyetçilik akımının etkisi olduğu gün gibi ortadadır. Zira bugün Amerika gibi sözde çok çağdaş bir ülkeyi ele aldığımızda her nekadar haklarını savunan kanunlar olsada toplumlarında beyazlar ve siyahiler arasındaki eşitsizlik gün gibide ortadadır.


Peki farkında olduğumuz ancak bir türlü önleyemediğimiz bu gerçeğin altında yatan başlıca sebep nedir? Bunu öğrenmek için biraz eskilere bakmamız lazım uygarlıklar kurulmadan biraz önceye mesela. İki tür ana eşitsizlik vardır;doğal ve biz insanlar tarafından yaratılmış olan. Doğal eşitsizlikler adından anlaşılabileceği gibi elimizde olmayan yaş, cinsiyet gibi kavramları ele alırdı. Toplumda uygarlaşma yoktur ve erkek egemenliği vardır tabiiki bu değişmek üzeredir. İnsanoğlu ilk uygarlığı kurduğu zaman ihtiyaçları onlara yetmeyecektir.


Gözleri artık aç. Tıpkı teklonojileri ve çağları gibi yaratılmış eşitsizlikde yükselmenin şafağındaydı.


İnsanlar ihtiyaçları haricinde kendi düş dünyalarında uydurdukları lüx, zevkler ve zenginlik için toplumları egemenlikleri altına almak isteyerek ilk ultimatomu ortaya koymuşlardır çünkü insanoğlu her nekadar sürü psikolojisine sahip olsada içlerinde elbet çobanlarda vardı. Eşitsizlik egemenlik kurmak isteyenler, buna boyun eğerek  köleliği kabul edenler, ve baş kaldıranlar arasında hızla yayılacaktı. Peki sürü liderini nasıl seçicekti? işte asıl soru bu. Bunun için biraz derinlere bakmanız lazım. insan psikoloji ve davranışları dalında insan hareketlerinin çevre etkenleriyle örtüşmesine baksak orada ne buluruz. Bir üniversitenin Araştırma yazısına göre bir bireyin fiziksel yapısı toplumun kendisine karşı belirli bir vaziyet almasını sağlar ve bu vaziyet toplum karşısındaki bireyin zeka ve yeteneklerini etkiler bunun topluma geri dönüşü kişinin iyi yada kötü yönde oturmuş şahsiyetidir. Denklemin başındada belirtildiği gibi sıfır noktasında yatan sebep yaratılmış eşitsizlik değil tam anlamıyla doğal eşitsizlikti. Peki buda doğanın en temel yasalarından birimiydi;hatta hepimizin bildiği o meşhur yasa olabilirmiydi"güçlü güçsüz yer".


Devam edecek...


Loading...
0%