Yeni Üyelik
2.
Bölüm

1. Bölüm

@gizemmgurbuzz

Mayıs 1657 İngiltere

Grey of Werke Baronu William Grey'in Malikanesi,

 

Evelyn kapısının çalınması ile gözlerini aralayarak önce tepesinden sallanan cibinliğe baktı ardından gerinerek olduğu yerde oturdu bu esnada dadısı Keira elinde tuttuğu Jüponlar ve gysi yığını ile odaya girmiş onları derhal sandığa bırakıp Evelyn'in tam karşısında duran camdaki mavi perdeleri sonuna kadar açmıştı. Genç kız yazın artık geldiğini ayan beyan ortaya seren yeşiller ve güzel gün ışığına bir müddet bakması ardından dadısının yatağın yanına koyduğu lazımlığa baktı.

 

"Günaydın leydim. Siz kişisel ihtiyacınızı giderene dek kapıdayım"

 

"Günaydın dadı. Bugün odamdaki balkonda yemek istiyorum."

 

"Leydi Keira Baron William sofrada bulunmanızı iletti. Bugün ağabeylerinizde sofrada olacaklar."

 

"Haziran geliyor..." Evelyn kıkırdadı. Haziran demek evlilik sezonu demekti ve geçen ay Evelyn sosyeteye resmen tanıtılmıştı. Annesinin kaybı nedeniyle genç kız bir yıl yas süresi talep etmişti. Neyse ki ağabeyleri de bu konuda kendisiyle hemfikirdi. Bu yıl ise balolarda bir yetişkin olarak boy gösterecek ve eğer şanslıysa yaşı fazlaca geçmemiş bir lord ile evlenebilecekti. Evelyn artık kendi evine sahip olmak istiyordu. Büyük ağabeyi James evlendiğinden beri burada karısı Katherine ile yaşıyor olmak ve annesi olmadığından artık kuralları onun devralmış olması onu bir parça bunaltmıştı. Hoş babası elini hiçbirşeye sürmediğinden canının sıkıldığını söylüyordu lakin Evelyne artık yetişkin hissediyordu. Giysileri bile değişmiş bileklerinin yukarılarında biten etek boyu son bir yıldır yerlere inmişti. Artık yakası bir parça daha aşağıdaydı ve Keira korse desteğini biraz fazladan sıkarak degajesini seyre hazır bir manzaraya dönüştürmekten kaçınmıyordu. Evelyn yataktan inip işini halletmesi ardından cam önüne doğru ilerledi. Dadısı zamanlamayı asla şaşırmazdı derhal içeri girip yanına gelerek onu aynaya doğru çekti ardından Evelyn geceliğini sıyırırken o da temiz beyaz dizlerine inen bir iç gömleği başından aşağı attı. Evelyn sonrasında kalça desteği çoraplar jüponlar korsesi ve lila dış eteğinin giydirilmesini sabır ile bekledikten sonra dadısının bol fırfırlı ön detayı korsesinin üzerine iğnelemesini bekledi ardından yarım kollu eteği ile aynı renk ceketi geçirip korsesine tutturuldu. "Babam neden bu kadar ısrarcı." Evelyn şifonyere oturarak takılarını takmaya koyulmuşken dadısıda geceden sarılan koyu renk uzun saçlarının ön kısımlarındaki bukleleri çözmeye koyuldu.

 

"Bilmiyorum Leydim belki de sezon için Londraya gidileceğinden hazırlanmamızı isteyecek."

 

"Ah, evet... Onu unuttum..." Genç kız bukleleri geri iterek tam bir nefes çekmeye çalıştı "Dadı nefes almak neden bu kadar zor."

 

"Çünkü leydim nefes almanız için korsenizi genişletmemz gerekir."

 

"Hayır kalsın... Bugün arkadaşım Mary Jane'e beş çayına davetliyim. Onun göğüsleri nefes aldığında ağzına giriyor dadı... Benim de var olduklarını göstermem gerekiyor."

 

"Yeterince varlar leydim"

 

"Peki..." Evelyn gülümseyen kadının saçlarını ardından toplayışını izlerken o da yandan çıkarttığı buklelere şekil vermeye çabaladı. Ardından ayaklanıp eliyle eteklerini düzelterek eldivenlerini yanına aldı. Genç kız koridoru geçip merdivenleri inerek yemek odasına doğru ilerlerken gözü annesinin portresine takıldığında iç geçirdi "Günaydın anne..." diye mırıldanarak ailenin, en azından babası, kız kardeşi Beatrice ve ortanca ağabeyi Bernard'ın sofrada bulunmalarına gülümseyerek odaya girdi. Beatrice herzamankii gibi beyaz fırfırlı elbisesi kendisi gibi koyu renk saçları arkasına tutturulmuş büyük kurdelesi ile yerinde gülümsemekteydi. Bernard ise babası gibi biraz daha kumral yuvarlak yüz hatlarına sahipti. Gözleri gibi mavi kolları balonlu tuniği ile ona gülümsedi. "Günaydın..."

 

"Ah Evelyn büyüdükçe annene benziyorsun..." William bir müddet kızının koyu kahve buklelerinin çevrelediği uzun yüzünü, biçimli kırmızı dudaklarını kavisli kaşları altındaki iri mavi gözlerini süzdü ardından bakışlarını kaçırdı. İyice serpilmiş güzelleşmişti Evelyn...

 

"Herkes burada..." Katherine kocası ile odaya girip reverans yapması ardından James'in onun için çektiği sandalyesine otururken kalabalık ailesine bakmaktaydı. Tanrım çoklardı ve bu sezon büyük bir küçültmeye gitmeyi planlamıştı çoktan. Bernardı Londradaki evde bırakmak niyetindeydi. Evelyne ise çoktan birini bulmuştu. Beatrice şimdilik sıkıntı değildi.

 

"Neden herkes burada..." Evelyn Katherine'in büyük uğraşlar vererek tepesinden toplattığı örgülü kumral saçlarına güzel lakin sinsiliğini gizliyor olduğunu ancak tanıyınca anlaşılacak türden olan y üzerine giydiği dore kabarık elbiseye takılarına bakıp babasına döndü. "Bugün fazla vaktim yok baba Mary Jane beş çayına davet etti biliyorsun."

 

"Evet tatlım biliyorum ve bende Lord Stanford ile ava gitme niyetindeyim. Beraber gideceğiz. Lakin ondan öncesinde..."

 

James ve Bernard bir ağızdan "Haziran geldi müzmin bekarlarımız için bu yeni sezonun Londra da geçeceğini duyurmak niyetindeyim."

 

"Henüz bir aydır sosyeteye tanıtıldım baba... Müzbin bekar değilim" Evelyn güldü.

 

"Benden bahsediyor kardeşim... Üzgünüm bu yılda pek niyetl değilim..."

 

"Kim bilir... Bu yılki tüm tanıtım balolarına katıldım. Geçen yıl vasattı lakin İngilterece çok güzel leydilerin olduğunun farkına vardım." Katherine gülümsedi.

 

"Beni burada istemediğinizi düşüneceğim Leydim" Bernard kadına gözlerini dikti.

 

"Katherine haklı Bernard... Lakin şu an konu sen değilsin." Wİlliam kaşlarını kaldırarak kızına baktı. "Evelyn..."

 

"Evet baba..." Evelyn çatalı bırakıp başını kaldırdı.

 

"Sabah yeni Hulme Baronu Edward Mosleyden bir başka mektup aldım ki senin için de bir tane var. "

 

"Şu babası öldüğünden geçen yıl Baronluğu devralan Mosley mi?" Bernard kaşlarını kaldırdı.

 

"Baron Mosley Londradaki ilk baloda Evelyn'in dans eşi olmak istediğini canı yürekten diliyor gibi görünüyor. Elbet nişanlısı olarak..."

 

"Edward Mosley?" James dudak büktü. "Baloları sevmez o"

 

"Yuvarlak kafalardan değil mi?" Bernard iç geçirdi.

 

"Kafası çok mu yuvarlak?" Beatrice şaşkınlıkla baktı.

 

"Bernard yeri değil... Hayır tatlım Lord Mosleyin gayet düz bir kafası ve güzel saçları var... "

 

Evelyn şaşkınlıkla babasını ve masada konuşulanları dinlerken ne diyeceğini bilemez haldeydi. Adamı tanıtım balosunda görmüş dans edememişti. Üzerindeki ilgi çok yoğundu. Onunla vakit geçirme isteği ise oldukça heyecan vericiydi. Nişanlısı olarak... Genç kız elini kolunu nereye koyacağını bilemeyerek masadaki tamamen başka yöne kaymış olan konuya dikkat kesilmeye çalıştı lakin şu dakika daha sezonun ilk balosunda almış olduğu teklifi düşünmekteydi. Bir çeşit evlenme talebi ya da ona benzer bir şeydi. Genç kız dudaklarını dişleyip adamın uzaktan gördüğü yakışıklı halini düşünürken kıkırdayarak çok fazla hevesli görünmemek için çaba sarf ediyordu.

 

"Bu konuda ne düşünüyorsun Evelyn?" William yanakları kızaran kızına döndü.

 

"Siz nasıl uygun görürseniz..." Evelyn sırtını dikleştirdi.

 

---

 

"Genç yakışıklı... Üstelik tam bir siyaset adamı. Oldukça yükselişte..." Mary Jane ensesinden bir tutam sarı bukleyi parmağına dolayarak uzattı. "Çok şanslısın Evelyn."

 

Evelyn kıza gülümserken kesesi içindeki mektubu çıkarıp kıza uzattı. "Bana bunu göndermiş Marry"

 

"Tanrım..." Mary uzanıp mektubu alarak kağıdı açtı. "Şu yazının muntazamlığına bak..." diye söylenip kıkırdaması ardından mektubu sesli okumaya koyuldu.

 

"Leydi Evelyn Grey,

 

Geçen ayki tanıtım balonuzda sizi görüp büyülenmemiş olan pek az lord vardır bundan eminim leydim. Onlardan biri olarak Fazlaca hızlı davrandığımın farkında olsamda şansımı tepmek istemedim. Tanrının verdiği ödevlerden biri olan evliliği gerçekleştirebileceğim bir başkası olduğundan şüpheliym. Bu konu hakkında babanız ile bir süredir yazışmaktayız. Henüz tanışmadığımızın bilincindeyim lakin Bu haziranı birlikte geçireceğimizi düşünecek olursak eğer birbirimizi tanımak için de epeyce vaktimiz olacağını düşünmekteyim. İlk dans ve sonsuzluğa uzanan tüm danslarda birlikte olmak dileğiyle...

 

Edward Mosley."

 

"Ah Evelyn çok romantik..." Mary iç geçirdi. "Kıskandım..."

 

Evelyn başını yana yatırarak kızın giydiği pembe elbisenin rengine bürünüşünü izledikten sonra önündeki turtadan ısırdı. "Parlementodan... Bernart lordun püritan olduğunu söylüyor."

 

"Kralın ipi çekilmek üzere Evelyn... Lordun geleceği parlak artık kral yanlılığından uzak durmak icap ediyor. Kral iskoçların yanlılığını talep edecek kadar düştü İngilizler durumun farkında. " Marry kaş çattı. "Bunları önemseme Evelyn. An itibari ile Londrada adından en çok söz ettirecek Leydi sensin. Balolar için giyeceklerini düşünmeye başlasan iyi edersin."

 

"Ah, Katherine bu konuda oldukça hevesli en iyilerini hazırlatmak ile uğraşıyor. SOnuç olarak o beni bende onu istemiyoruz ve evlerimizin ayrılcak olması büyük mutluluk..." Evelyn omuz silkerek kendisine gülen arkadaşına kafa salladı. Esasen çokça anladığı konular değildi. Düşünmek de istemiyordu. Yaşının getirdiği heyecan içinde Marynin elinden kağıdı alarak birkez daha okudu genç kız. "İlk dans ve sonsuzluğa uzanan tüm danslarda..." Böyle güzel sözler işitebileceği aklının ucundan bile geçmezdi.

 

"Sence bende bir teklif alır mıyım dersin?"

 

"Buna emin olabilirsin..."

 

---

 

Yuvarlak kafa: İngiliz parlemento yanlılarına verilen aşalayıcı takma isim. saçlarını kısa kestirmelerinden kaynaklı. Üst tabakadakilerin saçları uzun. Ama alt sınıf parlementerler kısa saçlı.

 

Püritenler protestan ibadet şekli. Biraz değişik tam kavrayamadım henüz her şeyi. Okumaya devam edeceğim. Salem cadı mahkemelerini bunlar kurmuş. Hıristiyanlığı özüne döndürmeye çalışan bir kesim ama bence biraz garip bir kesim.

 

Yinede çok ilerigörüşlü şeyler yok :D Dünya yuvarlak diyen adamcağız idam edilmiş falan değişik bir ortam. En azından saat var artık ateş saati güneş saati beni zorluyordu şimdi saat bir iki diye rahat rahat yazabileceğim.

 

Bu böyle kısa bir giriş olsun damdan düştüm arkadaşlar. Kim kim tanımıyorum çevreyi tanımıyorum alışma bölümleri her zamanki gibi sendeleyerek geçecek.

 

Evelyn okurken de anlaşılacağı üzere tam bir leydi. Bakalım neler olacak :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...
0%