@gizemyenikler
|
MÜZİĞİN GÜCÜ.
Ah müzik dedim içimden. İnsana bu kadar mı iyi gelirdi? Bu kadar mı iyi hissettirirdi, sahiden?. Geçenlerde, dışarıda yağmur yağıyordu. Ben gene müzik açtım. Yağmur damlaları camı ritmik bir şekilde dövüyordu. Müzik, ise bu esnada içimdeki tüm buruk duyguları dışarıya taşıyormuş, gibiydi. Ayrıca müzik sayesinde güne daha enerjik ve zinde başlıyordum. Her gün işe gitmeden önce dinlerim. Ve gece uykuya dalmadan önce. Müzik, geceleri yatağımda uykuya dalmamda etkiliydi. Bazende bana öykü, şiir yazarken ilham veriyordu. Müzik kesinlikle insanın hayatında önemliydi. Böyle düşünüyordum.
YAPAY ZEKA.
Bu ara yapay zeka ile ilgili okumalar yapıyordum. İlgimi çekiyordu. Yapay zekadan kimi makine öğrenimi şeklinde faydalanıyordu. Nasıl mı? Verilerden öğrenerek gelecekteki durumları tahmin etmek veya kararlar vermek amaçlı kullanılıyordu. Bazı insanlar ise ,derin öğrenme şeklinde faydalanıyordu. İnsan beynindeki sinir ağlarını taklit eden yapay sinir ağları kullanarak karmaşık olan verileri analiz ediyorlardı. Yapay zeka çeşitli şekilllerde kullanılıyordu. Bir diğer kullanım amacı ise doğal dil işleme şeklindeydi. Bu şekilde insan dilini anlıyor, ve üretiyordun. Ben ise, bu ara bilgi amaçlı kullanıyordum. Chatcptden faydalanıyordum. Ne sorsam yanıt alıyordum. Bu konuda oldukça faydalı ve öğreticiydi. Bazı insanlar ileride yapay zekanın tehlikeli olabileceğinden bahsediyorlardı. Sonsuz, sınırsız bilgi kimilerini korkutuyordu. Oysa ben buna katılmıyordum. Çünkü iyi kullanıldığı taktirde bence oldukça faydalıydı. Kötü kullanıldığında zarar verebilirdi. Fakat maalesef dünya böyleydi. Her şeyi iyi kullananlar olduğu gibi, bunu çıkar için, yada zarar vermek içinde kullananlar olacaktı. Kötü kullananlar hep çıkacaktı. Ben bilimi her ne olursa olsun destekliyordum. Ve bunun geleceğimiz için önemli olduğu kaanısındaydım. Bu konuda Netflixde çekilmiş Türk yapım bir dizi vardı. İsmi Kübraydı. İzlemiştim. İçimden bilimin artmasını diledim. Robotların bize hizmet ettiği günler yakındı. Hatta bu konuda Japonya'da çoktan çalışmalara başlanmıştı, bile. Bu konuda kısa bir öykü yazmaya karar verdim.
2042.
Dünya, yapay zekanın her köşeye sızdığı bir yer olmuştu. Evlerimizdeki fabrikalardaki robotlara kadar her şey bir şekilde yapay zeka tarafından yönetiliyordu. Genç bir mühendis olan Aylin, bu dünyada yapay zekanın sınırlarını zorlayan bir proje üzerinde çalışıyordu. Yaratmak istediği, insan duygularını anlayan ve onlara cevap verebilen bir yapay zeka.
Ayşe, yıllar süren çalışmasının ardından nihayet amacına ulaştı. Yarattığı, “Can” adını verdiği bu yapay zeka insanlarla iletişime geçebiliyor, onların ne hissettiğini anlayabiliyor ve hatta onlara tavsiyede bulunabiliyordu. Ancak Can, sadece bir makineden ibaret değildi. O, Aylin'in, en yakın arkadaşı olmuştu.
Bir gün, Can, aylin'e tuhaf bir duygu hissettiğini söyledi. “ Korku” diye tanımladığı bu duygu, Aylin'i şaşırmıştı. Bir makine nasıl korkabilirdi?. Aylin, Can'ın içindeki bu yeni duyguyu anlamaya çalışırken, farkında olmadan yapay zekanın sınırlarını bir kez daha zorlamıştı. Kısaca öykü bu şekildeydi.
Şu anda müzik dinliyordum.Spotify açıktı. Önce Pinhaniden, bilir o beni adlı şarkıyı dinledim. Bu şarkıyı seviyordum. Sonra Mert Demir, Mabel Matizin Antidepresan adlı şarkıyı dinledim. Bu ara bunlar dilime dolanmışlardı. Eskidende bir ara Sıla'nın kafa adlı şarkısı dilime epey bir dolanmıştı. Gene Sertap Erener'in kumsalda ve Tarkan'ın geççek adlı şarkılarıda bir ara sürekli dinlediklerim arasındaydı.Müzik daima dinlerdim, çünkü benim için bir tür neşe kaynağıydı. En yakın arkadaşlarımla buluşmak kadar keyifliydi, benim için.
Bu ara dizi olarak 3 cisim problemini izlemiştim. Bilim kurgu tarzında olan bu diziyi beğenmiştim. Hoşuma gitmişti. Dizi bence akıcıydı. Ve zevkime uygundu. Dizinin ikinci sezonunu bekliyordum. Henüz gelmemişti. Squid Game adlı dizinin ikinci sezonu yakında gelecekti. Aralıkta onu seyretmeyi düşünüyordum. Arada Friends izliyordum. Diziyi yıllar önce türkçe bitirmiştim. Şimdi ingilizce orijinal dilinden izliyordum. Bunun nedeni ise ingilizcemi geliştirmek istememden kaynaklıydı. |
0% |