Yeni Üyelik
1.
Bölüm

1. Bölüm

@kurbikyazarr

Merhaba, bu kitapta sizi psikolojik olarak olumlu veya olumsuz etkileyen olaylara değinip çözümler bulacağız. Bu kitabı bir adet ücretsiz psikolog terapisi gibi düşünebilirsiniz...

Buraya kötü anılarınızı, sorunlarınız anlatabilirsiniz.

Örnek olarak dışlanma, kötü ders notları, güzellik takıntısı, yetersiz özgüven, stres her şeyi yazabilirsiniz. Yorumlarda size yardımcı olmaya çalışacağım.

Peki soracaksınız. "Sen bu alnada tecrübelimisin?" Diye.

Evet ben bir psikolog veya terapisit değilim ama kendindeki bir çok sorunu kendine güvenerek belkide yıllarca, haftalarca uğraşarak ta olsa sonunda huzura varan biriyim.

Kitabın isminden de anlayacağınız üzere yeni bir siz yaratacağız. Tabi ki yaratmak Allah'a mahsustur. Bu sadece lafın gelişi diyebiliriz.

Peki yeni bir siz nasıl olur? Aslında işin glow up ile alakası yok. Belkide dışarıdaki insanlar için güzel gözükmek isteyebilirsiniz lakin önemli olan psikolojik olan iç kısım.

Tabiki insanı bakım yapmak, makyaj yapmak ta mutlu eder. Eğer bu sizi mutlu ediyorsa tabiki yapmalısınız. Çünkü mutluluk beynimizin ve ruhumuzun en içinden alınan bir duygudur.

İyi hissetmek, güzel hissetmek, verimli hissetmek bunların hepsi mutluluk duygusunda birleşir.

Bana göre önemli olan içimiz ve ruhumuz. İnsan kendini ne kadar güzel düşünürse beyin öyle kabul eder. Beyni kandırmak o kadar kolaydır ki...

Kendinizi bir aynanın önünde tutun. Kusurlarınaza bakın daha doğrusu insanlar açısından kusur görünen şeylere. Tabi Allah hiç bir kulunu çirkin yaratmamıştır.

Biz insanların güzellik algısında bulunmayan şeylere bakın. Daha sonra gözlerinizi kapatın ve onlar yokmuş gibi hayal edin. Bir anda kusurlar vücudunuzdan siliniyor ve evrenin uçsuz bucaksız yerlerinde yok oluyor.

Bir iki dakika bunu yaptıktan sonra yavaşça gözlerinizi açın ve aynadaki size gülümseyin. Kendinize tiksintiyle veya hayal kırıklığı ile bakmayın.

Gülümsemeye devam edin ve kendiniz böyle kabul edin. Sadece biraz çabayla her şeyin düzeleceğini önemli olanın sağlığınız ve iyi hissetmeniz olduğunu hatırlayın.

Aynadan gözlerinizi kesmeden gülümsemeye devam edin ve aynamadaki yansımanıza yani bedeninize şunu söyleyin.

"Seni seviyorum. İnsanların yarattığı bu güzellik algısına uyup uymayan umrumda değil. Sen bana Allah tarafından verilen bir hediyesin. Eğer çokta bu güzellik algısına uymak istersen yapacağına inanıyorum. Sen benim ve Allah'ın gözünde çok güzelsin. Seni hep seviyorum..."

Bu cümle ne kadar uzun gözüksede iki üç tekrarda söyleye bilirsiniz. Unutmayın, mükemmel gözükmek, olmak önemli değil önemli olan öyle hissetmek.

Bu işlemden sonra aynanın karşısından çekilebilirsiniz. Bu yeterli olmadıysa beş dakika daha aynı işlemleri uygulayabilirsiniz.

Kendini sevmek kimine göre imkansız kimine göre biraz çaba ile yapılabilecek bir şey. Bu tamamen sizin iradeniz bağlı.

Kendinizi sevmek hayatta sizi bir adım öteye atar ama kendini sevmek ve ego karıştırılmamalıdır. Ego insanları rahatsız eder ve uygun bulunmazken kendini sevmek sizin ile alakalı ve dışarıya pekte vurmanıza gerek duyulmayan bir şey. Kendiniz bedeninizi sevdiğinizi anlasanız yeter.

Bu adımdan sonra bu düşünceyi meditasyon ve yoga ile güçlendirebilirsiniz. Ayrıca bunalımda iseniz namazı şiddetle öneriyorum. Sadece bunalımda değilken her zaman her gün yapabileceğiniz bir ibadet ve ruh temizliğidir.

Gün içinde hatırladığınızda gülün mesela bir bardağa süt koyuyorsunuz hemen aklınıza gülmek gelsin ve gülün. Gülmek beyni kandırır ve mutlu olduğunuzu düşünüp daha çok mutluluk hormonu üretir.

Gün içinde kendinize vakit ayırmak önemli. Her gün bir saatte olsa telefondan uzak bir şekilde bir çok aktivite yapabilirsiniz.

Eğer kararsızsanız hemen örnekler vereyim. Kek vb. yapmak, bakım yapmak, dışarıda yürümek, eğer imkan varsa kuş seslerini dinlemek, sessiz bir ortamda veya dışarıda yoga ve meditasyon yapmak, bisiklet sürmek, paten vb.(biliyorsanız sürmek veya öğrenmek), sulu boya vb. yapmak, kitap yazmak, kahve, çay gibi içecekler hazırlayarak kitap okumak, temizlik yapmak, müzik dinlemek, spor yapmak.

Size bir çok örnek verdim her gün birini yapabilirsiniz. Eğer farklı fikirleriniz varsa hemen bu metine yorum yaparak insanların daha fazla fikir almasını sağlayabilirsiniz.

Evet bu maddeyide halletiğimize göre sırada çoğu kişinin kendini sevmemesi olan sebep "başarısızlık" var.

Bir çok kişi derslerde, herhangi bir spor dalında, işte, başarısız olma durumundan kendinden nefret etmekte.

Bunu yenmek biraz zor ama zamanla yenilecek bir durum.

1. Stres yönetimi

2. Verimli çalışma

3. Öğrendiklerimizi uygulama

Birinci maddeden başlayalım. Stres bir çok insanın korkulu rüyasıdır. Stres nasıl aşılır?

Öncelikle farklı farklı yöntemler var. Birinci yöntem klasik meditasyon ve yoga. Bunu anlatmama gerek var mı? Varsada ilerleyen bölümlerde kesinlikle değerlendiririz.

Bir diğer yöntem ise "yapmak" evet yapmak. Çoğu kişi yapması gereken işleri yapmadığı için veya sona bıraktığı için Stres oluyor.

Mesela ben okuldan, düğünden geldiğimde çıkardığım kıyafetleri dürmek veya kirli sepetine atmaya çok üşeniyordum. Evet bu küçücük şeylere. Daha sonra etraftaki dağınıklığını rahatsız olup bu adımı atlamaya son verdim. Zaten bu işlem sadece otuz saniye anca alıyordur.

Yani Harun Can'ın dediği gibi "Yapman gerekiyorsa yap."

İkinci madde verimli çalışmak. Çoğu kişi iş ve ders için sunum vb. önemli konulara çok çalışmaktadır. Başarısız olduklarında ise geri kafalı olduklarını düşünüp kendilerini sevmiyorlar.

Aslında önemli olan çok çalışmak değil verimli çalışmak. Sunum ve sınavda önemli konuları alıp derleyebilirsiniz. Boş yere alakası çok az olan şeylere kafa yormayın bir tekrar yeterlidir. Verimli çalışmakta bu oluyor.

Şimdi üçüncü maddemiz olan "Öğrendiklerimizi Uygulama'yı" işleyeceğiz. Bu da o kadar kolay bir madde değil ama bu gözünüzü korkutmasın. Öğrendiklerimizi uygulama sunum vb. yerlerde topladığımız bilgileri doğru kelimeleri seçerek yerleştirmeyi oluyor.

Tabi ki buda değil mesela doğada bir gün geçireceksiniz. İnterneten gördüğünüz ve ezberkediğiniz bir bilgiyi uygulamak. İşte bu sizi herkesten bir adım öne atar.

Evet bugünki konumuz bitmiş bulunmakta bugün "kendini sevmek" konusunu işledik. Umarım verdiğim bilgi ve yöntemler işinize yarar. Yorumlarınızı ve votelerinizi bekliyorum.

Bu bölüm yorumlar dertleşme yeri olsun. Her hangi bir sorununzu yazın bizde size yardımcı olmaya çalışalım.

Kendinize dikkat edin iyi bir gün geçirmeniz ümidiyle... Allah'ın sizi daima koruması dileğiyle...

 

Loading...
0%