Yeni Üyelik
1.
Bölüm

1. Bölüm

@selwfx

Giriş
Asıl amacım cahilliği bitirip çatışma bitmeyen iki dine huzur getirmek. İnanınki hiçbir dini savunmuyorum. Agnostikseniz, dininizden emin değilseniz, din öğrenmek istiyorsanız diye yazıyorum bu kitabı bu bir din değildir.. Ne de olsa İslamda Mâide Suresi 66. Ayetine bakarsak: “Eğer onlar Tevrat’ın, İncil’in ve son olarak Rablerinden kendilerine indirilmiş olan Kur’an’ın hükümlerini tam olarak uygulasalardı, o takdirde hiç şüphesiz yukarıdan yağıp yerden fışkıracak bereketlerle, başlarının üzerinden ve ayaklarının altından bol bol yerlerdi. Her şeye rağmen içlerinde ölçülü davranıp mutedil yolda giden bir zümre de vardır. Fakat çoğunluğa gelince, onların işleyip durdukları şeyler çok kötüdür.” Ayeti, bu kitaplardaki hükümlerin olumlu olduğunu kanıtlar. Ben de size şunu diyorum: Doğduğunuz yerin dini ile kalıp, sosyal medya platformlarında birbirinize din ırkçılığı yapmak yerine cahil kalmayıp bu iki dindeki hükümleri öğrenin (Tevrat’ı bilmiyorum).
Evrenin İlahisi 1.1 İki Farklı Yaratılış Hikayesi
İki farklı dinde nasıl mı yaratıldık? Hristiyanlıkta İncil’deki Yuhanna 1:1 bölümünde “Başlangıçta Tanrı göğü ve yeri yarattı.” deniliyor. Ayrıca İncil ve Kuran’da ikisinde de dünyanın altı günde yaratıldığı söylenir. Ancak İncil’e göre Tanrı yedinci gün dinlendi. Bana göre bu olası bir şey değil; Tanrı’nın gücü her şeye yeter ve Tanrı’nın kusursuz olması gerekir. Onun dinlenme, yorulma, acıkma, evlenme, cinsiyet vb. durumları olmamalı. Tabii ki bu tartışılır bir durum.
Peki insanlar nasıl yaratıldı? Kur’an’da Secde Suresi 7. Ayet ile Âl-i İmran Suresi 59. Ayetlerini okursak: “Allah yarattığı her şeyi en güzel şekilde yaratmış ve insanı yaratmaya da çamurdan başlamıştır.” ve “Allah Âdem’i topraktan yarattı, sonra ona ‘ol’ dedi, o da hemen oluverdi.” ile karşılaşırız. Yani ilk insan Adem’di ve Adem de çamurdan yaratılmıştır. İncil’de de farklı değildir; lakin İncil’de Havva kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Bu olay Yaradılış bölümünde detaylı bir şekilde anlatılırken, Kur’an’da bununla ilgili bir detay geçmemektedir. Ancak Rabbânî literatüre göre Havva, Hz. Adem’in sağ böğründen, on üçüncü kaburgasından ve kalbinin etinden yaratılmıştır.

Evrenin İlahisi 1.2 Yasaklı elma

Yasaklı elma olayı iki dinde de görülür: Adem ve Havva cennet bahçesinde yaşarken yasak elmayı yerler ve cennetten kovulup dünyaya yerleştirilirler. Ancak burada iki çelişki var. Hristiyanlıkta Havva bu meyveyi teşviksiz yiyip Adem’e de teklif etmiştir ve Adem yemiştir. Yemelerinin ardından ikisi de cennet bahçesinden kovulmuştur.
Bu günah, insanlık tarihindeki ilk günah olarak kabul edilir ve insanların günah işleme kabiliyeti olduğunu gösterir. İsa'nın gelişi ve çarmıha gerilmesiyle bu günahın affedilebileceğine inanılır. İslam'da ise Şeytan, onları yasak ağaca yaklaşmaya teşvik etti ve yasak meyveyi yemelerine sebep oldu. Allah, insanları dünyada imtihan etmek ve sorumluluklarını anlamalarını sağlamak için cennetten çıkardı. Hz. Âdem ve Havva, tövbe ederek Allah'ın rahmetine sığındılar ve dünyada yaşamaya başladılar. İki dinde de yaratılış böyle tamamlandı. 🌍🙏

Evrenin İlahisi 1.3 Fısıldanan şükür

Eğer Tanrının kim olduğu kafanızı karıştırıyorsa ve şükredip af dilenmek istiyorsanız diz üstü oturup ellerinizi kapatıp yazacağım duayı içten, sabırla ve dürüstçe okuyabilirsiniz. “Ey göklerdeki yaratıcımız gökteki gibi yerdede senin istediğin olsun. Ey suretleri, ve şekli, tüm kapıları ardına kadar açan. Ey bağışlamayı sevip bağışlaması çok olan. Bize verdiğin bu güzel evren için sana şükür ediyorum. (Yaptığınız kötülüğü itiraf edin) şüphesiz tövbe ediyorum bir daha böyle birşey yapmayacağıma ve yaptığım zamandan senin affına sığınıyorum. Bana hidayet ver ve beni doğru yola ilet. Beni kötülük yapmaktan uzak tut.” İçten olması çok önemli.

Evrenin İlahisi 1.4 Doğaya Saygı

Zamanında insanlar dünyayı günümüzdeki kadar kirletmediğinden dolayı İncil ve Kur’an’da pek çok ayet geçmiyor. İncil’in öğretilerine göre doğaya zarar vermek yanlıştır. İncil, insanların doğaya ve çevreye saygılı olmasını teşvik eder. Ayrıca İncil’de İnsanlar, Tanrı’nın yarattığı dünyayı korumak ve sürdürülebilir bir şekilde kullanmakla yükümlüdür. İncil’de çevreyi koruma, insanların Tanrı’ya olan minnettarlığını göstermenin bir yolu olarak kabul edilir. Kur’an’a bakarsak Çevrenin Korunması ile ilgili
“Yeryüzünde bozgunculuk yapmayın.” (Bakara Suresi, 11. Ayet)
“Allah’ın yarattığı nimetleri inkâr etmeyin.” (A’raf Suresi, 31. Ayet)
Su Kaynaklarının Kıymeti ile ilgili
“Biz her canlıyı sudan yarattık.” (Enbiya Suresi, 30. Ayet)
“Suyu israf etmeyin.” (A’raf Suresi, 31. Ayet)
Ve Son Olarak Orman ve Bitki Örtüsü ile ilgili
“Yeryüzünde gezip dolaşın da Allah’ın yaratmasını nasıl başlatıp bitirdiğini bir görün.” (Mülk Suresi, 15. Ayet)
“Allah, her şeyi bir ölçüye göre yaratmıştır.” (Talak Suresi, 3. Ayet)
Bu ayetler, insanların doğaya saygılı olmalarını ve çevreyi korumalarını vurgular. İslam inancına göre, doğa ve çevre, Allah’ın yarattığı nimetlerdir ve insanlar bu nimetleri israf etmeden kullanmalıdır. 🌿🙏 Kısacası iki dinde yaratılan doğaya saygıyı benimser.

Evren İlahisi 1.5 İnsanların Günahkar Varlıklar Olduğu Gerçeği

İnsanlık tarihinde, günah ve hata işlemek insan doğasının bir parçasıdır. İnsanlar, kusurlu ve eksik varlıklardır ve bu nedenle günah işlemekten kaçınamazlar. İnanç sistemlerine göre, insanlar gökteki ilahın yarattıklarıdır ve bu yaratılışın içinde hata yapma potansiyeli vardır. Günah, insanın Tanrı'nın emir ve yasaklarına aykırı davranışları olarak tanımlanır. İslam’da, insanlar günah işlemekten kaçınmalı ve tövbe ederek günahlarını affettirmelidir. Hristiyanlıkta da insanlar günahkâr doğarlar ve bu günahı affetmek için Tanrı'nın sevgisine ve merhametine ihtiyaç duyarlar.
İnsanların günahkar varlıklar olduğu gerçeği, insanların hatalı ve eksik olduğunu kabul etmek anlamına gelir. Ancak bu durum, insanların sürekli olarak kendini düzeltme ve geliştirme çabası içinde olmaları gerektiği anlamına da gelir.
Günahkâr olmak, insanın insanlık haliyle uyumlu bir gerçektir ve bu gerçeği kabul etmek, insanın kendini daha iyi anlamasına ve geliştirmesine yardımcı olabilir.

Evrenin İlahisi 1.6 Hayvanlar

Kur'an-ı Kerim ve İncil'de hayvanlarla ilgili bazı ayetler bulunmaktadır. İşte bu iki kutsal kitapta hayvanlarla ilgili bazı ayetler:
1. **Kur'an-ı Kerim**:
- "İnkâr edenleri imana çağıran (peygamber) ile inkâr edenlerin durumu, bağırıp çağırmadan başka bir şey duymayan hayvanlara seslenen (çoban) ile hayvanların durumu gibidir. Onlar sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Bundan dolayı anlamazlar." (Bakara Suresi, 171)
- "Kadınlara, oğullara, yüklerle altın ve gümüş yığınlarına, iyi cins salma atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere olan düşkünlük isteği insanlara câzip gösterildi. Bunlar, dünya hayatının geçici birer metâından ibarettir. Asıl varılacak güzel yer, Allah yanındadır." (Al-i İmran Suresi, 14)

2. **İncil**:
- İncil'de hayvanlarla ilgili ayetler daha farklı bir formatta yer almaktadır. İncil'de hayvanlarla ilgili hikayeler, öğretiler ve örnekler bulunur.

Evrenin İlahisi 1.7 (Son)

Göklerdeki yaratıcı böylece kusursuz evreni ve içindeki kusur dolu dünyayı yarattı ve içine günahkar insanları yerleştirdi. Ancak insanlar 10 korkunç günah işlediler ve dünyaya zarar verdiler. (İncil Kuran karışımı)

Kibir : Kendini beğenmişlik ve kibir.
Açgözlülük : Mal ve mülk hırsı.
Şehvet : Cinsel arzuların aşırıya kaçması.
Kıskançlık : Başkalarının sahip olduğu şeylere duyulan kıskançlık.
Oburluk : Aşırı yeme ve içme.
Öfke : Kontrolsüz öfke ve saldırganlık.
Tembellik : İstemli tembellik ve hareketsizlik.
Nefret : Aşırı sevmeme beğenmeme.
Cinayet : Birini öldürmek.
Ana Babaya Asi Olmak : Onlara kaba olmak.


Loading...
0%